Jongeren 125Procent aan het woord in de Stemtrein

Op dinsdagmiddag 7 Maart kreeg 125Procent een bericht van BNN met de vraag of we jongeren konden regelen voor de Stemtrein, een initiatief van Tim Hofman om de politieke betrokkenheid van jongeren te vergroten. Binnen no-time vonden we een aantal jongeren uit onze projecten bereid om op woensdag mee te reizen met deze speciale NS trein. Ze kregen de kans om de lijsttrekkers van de VVD, D66, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie aan de tand te voelen over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Dit initiatief ligt natuurlijk precies in het straatje van 125Procent. Al jarenlang zetten wij ons in voor jongerenparticipatie, stimuleren we jongeren om zich actief in te zetten voor de maatschappij en sporen we politici en beleidsmakers aan om mét jongeren in plaats van over jongeren te praten.

We waren dan ook erg trots dat jongeren uit onze projecten afgelopen woensdag in gesprek gingen met Mark Rutte, Alexander Pechtold, Marianne Thieme en Gert-Jan Segers. Belangrijke onderwerpen op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, milieu en sociale zaken passeerden de revue, en de lijsttrekkers werden stevig aan de tand gevoeld. Claudius McGill (Haagse Jongerenambassadeurs) vertelde Marianne Thieme dat hij het ernstig vindt dat jongeren door politici niet als gelijke gesprekspartners worden gezien en stelde voor om een ministerie voor Jeugdzaken op te richten. Elsmainy Jergo (Hoe word je rijk?) gaf aan dat ze eigenlijk niet wilde gaan stemmen, maar door de gesprekken met Gert-Jan Segers (ChristenUnie) overwoog om wel naar de stembus te gaan op 15 Maart.

Blij en tevreden stapten we aan het eind van de middag uit op Utrecht Centraal. Dezelfde avond nog besteedden o.a. het NRC, de Trouw, de NOS en BNdeStem uitgebreid aandacht aan de gesprekken in de overvolle treincoupé. Een duidelijk signaal aan de politiek dus: neem jongeren serieus!

Benieuwd naar wat de kranten schreven? Lees hier de artikelen in de Trouw, het NRC en op BNdeStem. Kijk ook de YouTube video van de NS, en het item van de NOS.

Vul hier je zoekopdracht in

125Procent | ready4work nb 2016 promotourLezend kind