Foto's door Henk Rougoor

jij voor de jeugd
programma transformatie jeugd

Een deelnemer na afloop:

“Ik heb van de jongeren te weten gekregen wat ze nou echt heeft geholpen in jeugdzorg. Ik heb geleerd om niet alleen te kijken naar wat goed zou kunnen zijn voor de persoon, maar  te zoeken naar een oplossing in de persoon zelf . En ik vond het leuk om te zien hoe iedereen echt mee deed en interesse toonde voor verbetering!”

JIJ voor de jeugd

Het project

Bijna tweehonderd jeugdprofessionals uit Amsterdam en regio aanwezig op de inspirerende bijeenkomst ‘JIJ voor de jeugd’ in Pakhuis De Zwijger. Het evenement ‘JIJ voor jeugd’ is georganiseerd vanuit het Programma Transformatie Jeugd. Tijdens het evenement was er een prominente rol voor ervaringsdeskundige jongeren.

De rol van 125Procent

Overdracht van kennis en ervaringen in de jeugdhulp stond centraal in dit evenement. Met (visual) storytelling laten zien wat er goed gaat en wat goed werkt. Dit om successen te benutten en te verspreiden. Het evenement is georganiseerd voor professionals uit de jeugdzorg, maar de jeugd die gebruik maakt van de jeugdzorg had een belangrijke rol. Zij kunnen als ervaringsdeskundigen vertellen wat het verschil maakt, of kan maken, in contact met jeugdhulpverleners.

Aansluiting bij de 125Procent missie

In de startfase van het project wordt alles met verschillende doelgroepen afgestemd, niet alleen met de professionals (waar hebben zij behoefte aan), maar ook met de ervaringsdeskundige jongeren. Dit is waar 125Procent voor staat: jongerenparticipatie en bottom up met doelgroepen werken. Bij dit evenement konden we laten zien wat de meerwaarde van 125Procent is: zowel een evenement produceren, als inhoudelijk betrokken worden en met alle doelgroepen in gesprek te gaan.

Meer over het project

Het belangrijkste onderdeel, waarin wij ons onderscheiden, was de doelgroepparticipatie. De jongeren begeleiden en de workshops vormgeven samen met workshopleiders en de doelgroepen (de jongeren en de professionals). Sommige workshopleiders hadden nog geen of weinig ervaring met het geven van een workshop; ook daarin hebben we trainingen gegeven en de workshopleiders begeleid. 125Procent verzorgde de totale productie van het evenement, zoals de locatie regelen, contactpersoon zijn, inspiratiesessies organiseren, workshops verzorgen, aanmeldingen bijhouden et cetera. We hebben vanuit de doelgroep meegedacht en gewerkt aan de communicatie uitingen.

Meer informatie

De nieuwsbrief van Programma Transformatie Jeugd na afloop van het evenement is hier te vinden.

Interesse in onze projecten en werkwijze? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Opdrachtgever: Programma Transformatie Jeugd (regio Amsterdam-Amstelland)

De vraag: Organiseer een inspiratie evenement voor professionals uit de (specialistische) jeugdhulp, met inzet van ervaringsdeskundige jongeren

Doelgroep: Professionals uit de jeugdhulp en de specialistische jeugdhulp

Periode: september 2019 tot en met januari 2020

Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport, bij JIJ voor de jeugd

JIJ voor de jeugd aftermovie

Vul hier je zoekopdracht in

ready4workschoolschrijver