Voorleeswedstrijd 2019
Voorleeswedstrijd 2019
Voorleeswedstrijd 2019
Voorleeswedstrijd 2019

De Nationale Voorleeswedstrijd

Het project

Ieder jaar organiseren duizenden scholen een schoolwedstrijd, waaraan kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland meedoen als voorlezer of luisteraar. Basisscholen melden hun beste voorlezer -de schoolkampioen- aan voor de volgende ronde om de strijd aan te gaan met de andere schoolkampioenen. Via lokale finales in bibliotheken worden de beste voorlezers geselecteerd voor provinciale finales. De twaalf winnaars van de provinciale finales strijden om de titel Nationale Voorleeskampioen. De winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd wordt ook een jaar lang Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Doel van het landelijke project: leesbevordering, talentontwikkelingen en het stimuleren van (voor)leesplezier en taalontwikkeling. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk , maar  ook erg belangrijk is.

De rol van 125Procent

Het concept van de Nationale Voorleeswedstrijd bestaat sinds 2000. 125Procent regelde voor twee edities de projectorganisatie voor de landelijke finale. We verzorgden online productiewerk en alle online en offline communicatie over het evenement. We hebben geholpen met het updaten van de website, ondersteund met de pers en het genereren van persaandacht (het NOS Jeugdjournaal maakte een reportage over de finale!). Per provincie kwam er een klas naar de Jaarbeurs in Utrecht om hun voorleeskampioen aan te moedigen. In coronatijd organiseerden we een hybride finale met een livestream naar de scholen van de voorleeskampioenen.

Aansluiting bij de 125Procent missie

Het evenement sluit aan bij de missie van 125Procent omdat we met dit evenement actief bijdragen aan talentontwikkeling van tieners en graag (voor)lezen stimuleren onder de doelgroep. Zo bouwen we mee aan een inclusieve maatschappij, waarin iedereen meetelt en meedoet.

Meer over het project

De sociale impact stond bij dit evenement voorop. Bij 125Procent zijn we supergoed in het organiseren van evenementen van begin tot eind. Na twee coronajaren zijn we inmiddels ook gespecialiseerd in hybride evenementen. De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Alle basisscholen in Nederland ontvangen jaarlijks een gratis deelnamepakket. Met het deelnamepakket kunnen scholen een schoolronde organiseren. De kinderen leren veel van elkaar tijdens de scholenrondes en het wedstrijdelement is aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van zowel voorlezers als supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor de deelnemende leerlingen.

Meer informatie

Interesse in onze projecten en werkwijze? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Opdrachtgever: Stichting Lezen

De vraag: Organiseer de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd

Doelgroep: Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland

Periode: 2019 t/m 2021

Vul hier je zoekopdracht in

schoolschrijvermutesounds academy