Rechtspraak Reporters groepsfoto 2018
chtspraak reporters 125Procent
Rechtspraak reporters 125Procent
  • Tijdens het Landelijk Overleg Communicatie kregen we complimenten voor het vele werk dat we samen met 125Procent verzet hebben voor het realiseren van de Week van de Rechtspraak.

    Marjemme van Poelgeest
    Marjemme van Poelgeest Sr. Communicatieadviseur en persvoorlichter, Paleis van Justitie

Rechtspraak Reporters

Het project

De Rechtspraak Reporters bestaat uit een groep van achttien jongeren, die de rechtspraak vertalen naar de belevingswereld van jongeren in Nederland. Ze opereren landelijk en communiceren met hun achterban via sociale media (YouTube, Instagram en Facebook). De Rechtspraak Reporters geven hun mening over het recht, rechtszaken en andere rechtsfeiten vanuit de point of view van jongeren. Ze worden in hun ambassadeurschap ondersteund door de werkgroep Publiekscommunicatie en een aantal externe specialisten.

De rol van 125Procent

Duurzame doelgroepparticipatie. Innovatieve conceptontwikkeling. Werving, training en begeleiding van de jongeren, communicatie met werkgroep en persrechter van de Rechtspraak, strategie en projectmanagement.

Aansluiting bij missie

Een sterke, betrokken en inclusieve maatschappij begint bij de jeugd. Jongeren tellen volwaardig mee en zetten zich vrijwillig in op basis van hun interesse, passie of talenten. Het project sluit dan ook perfect aan bij onze missie: doelgroepparticipatie. De doelgroep (jongeren) is de expert; de Rechtspraak Reporters bloggen en vloggen zelf over de Rechtspraak. Daarnaast stimuleren we de jongeren op zoek te gaan naar en aan de slag te gaan met hun talenten en passies.

Meer over het project

De jongeren die meedoen aan dit project kiezen bewust voor vrijwilligerswerk. Ze komen als Rechtspraak Reporter op plekken waar ze normaal niet zelf zouden komen. De Reporters hebben een officiële perskaart bij de rechtbank en mogen rechtszaken en hoorzittingen bijwonen. De Reporters opereren landelijk en reizen door heel het land. De jongeren gaan zelf op zoek naar onderwerpen. Ze worden hiervoor elke twee weken ‘gevoed’ door de communicatiemedewerkers van de Rechtspraak en volgen daarnaast de actualiteiten op de voet. Door hun vrijwillige inzet als Rechtspraak Reporter vergroten ze hun toekomstperspectief. Veel jongeren zijn binnen dit vakgebied gegroeid en hebben ontdekt waarin ze verder willen qua werk. Bijna alle jongeren vinden een stageplek en baan via het netwerk dat ze hebben opgebouwd als Rechtspraak Reporter.

Meer informatie

Interesse in onze projecten en werkwijze? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Opdrachtgever: De Rechtspraak

De vraag: Hoe kan De Rechtspraak toegankelijker gemaakt worden voor jongeren? De Rechtspraak Reporters verkleinen de kloof tussen jongeren en de Rechtspraak door de Rechtspraak naar de jongeren toe te brengen.

Doelgroep: jongeren tussen 17 en 27 jaar

Periode: vanaf 2013

125Procent | Opdrachtgevers | Rechtspraak

‘Ik ervoer het als een privilege om mezelf Rechtspraak Reporter te noemen. Het werkt heel motiverend om met een zelf gekozen doel een reportage te maken, daarbij merkte ik dat ik door journalisten, rechters etc. serieus genomen werd. Je maakt veel bijzondere dingen mee en je netwerk groeit in een sneltreinvaart.’

– Adrien Stanziani

‘Het leukste aan Rechtspraak Reporter zijn, is dat je helemaal op je eigen (creatieve) manier anderen kunt laten kennismaken met de wereld van het recht. Ook stap je uit je comfortzone en hierdoor zie en leer je meer dan dat je in de schoolbanken doet  #winwin’

– Eliza Heffels

‘Ik leerde superveel, deed unieke ervaringen op en vergrootte mijn netwerk. Zo mocht ik bijvoorbeeld de president van het Haagse gerechtshof, Marieke Koek, interviewen. Dankzij het reporterschap kreeg ik een stageplek bij de rechtbank Rotterdam. Last but not least: ik maakte vrienden voor het leven!’

– Beatrix Darantinao

Vul hier je zoekopdracht in