SaldoBaas
SaldoBaas
saldobaas logo
Leerling François Vatel school – gastles SaldoBaas:

“Het is belangrijk om te weten wat ik allemaal moet betalen als ik achttien jaar wordt en dat heb ik vandaag geleerd.”

SaldoBaas lesprogramma

Het project

De focus van het SaldoBaas lesprogramma is de preventie van schulden bij jongeren die binnenkort 18 jaar en dus financieel zelfstandig worden. Het is belangrijk dat jongeren leren wat ze moeten regelen, om niet in de schulden te komen.

De rol van 125Procent

Het werven van scholen en inplannen van de gastlessen, het trainen en begeleiden van de gastdocenten en ervaringsdeskundige jongeren, het maken en actualiseren van het lesprogramma, het onderhouden van de website en social media. Daarnaast heeft 125Procent een belangrijke rol in het stedelijk overleg met partners in preventie van schulden.

Aansluiting bij de 125Procent missie

Een sterke, betrokken en inclusieve maatschappij begint bij de jeugd. Dan moeten ze wel in staat zijn actief deel te nemen aan die maatschappij. Dat lukt niet wanneer ze schulden hebben. En bij 125Procent geloven we dat je maatschappelijke problemen om kunt zetten in kansen en dat je met innovatieve ideeën van een achterstand een voorsprong kunt maken. dat doen we door jongeren met schulden te trainen om hun verhaal voor de klas te vertellen.

Meer over het project

Jongeren worden tijdens de gratis gastlessen bewust gemaakt van de financiële verantwoordelijkheden, rechten, plichten en risico’s waar ze vanaf hun 18e verjaardag mee te maken krijgen. We maken het onderwerp financiën en schulden bespreekbaar. Daarnaast informeren we de jongeren over de wegen die ze kunnen bewandelen als ze wel in de schulden raken en bij welke Haagse instanties ze terecht kunnen.

De gastlessen worden gegeven op Vmbo scholen, Praktijk scholen, Havo, Vwo, en op jeugdzorg en jongerenwerk locaties in Den Haag. De les bestaat uit twee lesuren, waarin spelenderwijs het thema en de lesstof behandeld wordt. Er worden filmfragmenten ingezet van Haagse jongeren die in de schulden zitten.

We werken nauw samen met het Jongeren Perspectief Fonds. Hun jongeren hebben zelf te maken met schulden, en komen de leerlingen als ervaringsdeskundige vertellen hoe heftig dat is. En geven mee hoe schulden te voorkomen. Deze persoonlijke ervaringen en eerlijkheid maken altijd een diepe indruk op de klas.

Meer informatie

www.saldobaas.nl

Interesse in onze projecten en werkwijze? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag

De vraag: preventie van schulden onder jongeren

Doelgroep: het SaldoBaas lesprogramma wordt aangeboden aan schoolgaande jongeren in Den Haag, met focus op het VMBO, Praktijkonderwijs, jongerenwerk en jeugdzorg aan jongeren in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar

Periode: schooljaar 2013 – 2014 t/m heden, schooljaar 2019-2020

Saldobaas interview met jongeren

Vul hier je zoekopdracht in